ouderdom merrie bij fokken

Vragen en onderwerpen over de fokkerij.
marlau
Stapper
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 feb 2012, 00:23

Berichtdoor marlau » 29 apr 2012, 16:36

Graag even jullie mening,
Ik zou heel graag een veulen willen van mijn ijslandse merrie.Probleem vind ik echter dat ze bijna 20 jaar is. Ze heeft nog geen veulen gehad,is vorig jaar wel gedekt,maar was jammergenoeg niet drachtig. Ze is nog actief (rustige wandelingen) en in goede conditie, heeft wel lichte artrose en wordt dampig indien ze op stal staat of hooi van minder goede kwaliteit zou eten, maar sedert ze nu reeds een jaar 24/7 buiten staat met inloopstal en enkel goed voordroog krijgt heeft ze daar geen last meer van.
Ik weet wel dat het per paard verschilt,maar toch vraag ik me af wat jullie vinden van de verantwoorde maximum leeftijd voor het dekken.

fra4hondtje
Telganger
Berichten: 800
Lid geworden op: 14 feb 2011, 12:39
Locatie: arkel

Berichtdoor fra4hondtje » 29 apr 2012, 16:47

Hoi. deze vraag heb ik ook gesteld toen was modir 19. het werd me afgeraden,niet vanwege de leeftijd maar omdat ze nog nooit een veulen had gehad. ik heb het ook maar niet gedaan.


groetjes,Sophie

kvika
Forumverslaafde
Berichten: 3458
Lid geworden op: 06 feb 2011, 16:24
Locatie: bij de koeien en paarden

Berichtdoor kvika » 29 apr 2012, 17:39

Risico is wel erg groot zo.
Je moet je afvragen of je die wilt nemen.
Persoonlijk zeg ik niet doen!
De kans dat het verleden jaar niet gelukt is vanwege het feit dat ze het gewoon niet meer aankon is ook goed mogelijk.
succes met je beslissing en laat ons even weten hoe en wat.
gr.

steffi
Forumverslaafde
Berichten: 1030
Lid geworden op: 06 feb 2011, 18:09
Locatie: Z-O-Groningen

Berichtdoor steffi » 29 apr 2012, 18:00

Volgens mij is in het algemeen de max. leeftijd voor een eerste veulen 18 jaar. Dit las ik in het boek 'Paardenfokkerij" van Paul de Vries. maar of dit voor ijslanders eventueel iets hoger ligt, dat weet ik niet.
Volgend jaar is ze 21 jaar.

En inderdaad, waarschijnlijk zegt het niet drachtig raken (vorig jaar) ook wel wat.

Misschien weten doorgewinterde fokkers er meer van...

saela

Berichtdoor saela » 29 apr 2012, 18:14

Als de natuur vorig jaar zelf al zei nee, weet ik niet of je het nog wel moet doen. Ik zou het risico mijn merrie (en veulen) verliezen niet durven nemen. Zou haar eerst door de veearts laten onderzoeken. Geloof dat je ook een soort uitstrijk van de merrie kan laten nemen.

Hélène
Tölter
Berichten: 617
Lid geworden op: 06 feb 2011, 09:45
Locatie: Zoetermeer

Berichtdoor Hélène » 29 apr 2012, 18:21

het ligt eraan of je merrie verder nog gezond is denk ik. Heb je al overlegd met je dierenarts? Die kan je misschien ook wat meer vertellen of het verstandig is.

Mijn merrie had ook nog nooit een veulen gehad en is ook op oudere leeftijd gedekt, we hebben daar nu een bijna 3 jarige van. Nu ze bijna 19 is, hebben we het wel erover gehad. Mijn hart zegt ja, maar mijn verstand zegt nee. We houden het dus lekker bij haar enige nakomeling.

Flits
Tölter
Berichten: 690
Lid geworden op: 06 feb 2011, 10:06

Berichtdoor Flits » 29 apr 2012, 19:33

Een eerste veulen op die leeftijd raad ik zeker af

petravdl
Stapper
Berichten: 10
Lid geworden op: 20 mar 2012, 22:21

Berichtdoor petravdl » 29 apr 2012, 20:17

Volgens mij is de leeftijd niet zo'n probleem, laat de dierenarts even kijken en misschien even een scan om te zien hoe het er van binnen uit ziet. Wij hebben al vaker met oudere merrie's gefokt en dit was geen probleem. Wel belangrijk is de goede begeleiding bij de hengst,

marlau
Stapper
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 feb 2012, 00:23

Berichtdoor marlau » 29 apr 2012, 22:32

bedankt voor de reacties, Zoals ik al gevreesd had is het blijkbaar beter om het maar te vergeten. De waarschijnlijke reden dat ze vorig jaar niet drachtig was ,is dat ze met een soa (schimmelinfectie) thuis kwam.Volgens de DA heeft ze hierdoor al snel verworpen. Het was een vrije dekking,waarbij de hengst een maand bij een kleine kudde merries liep. Ze vond het er geweldig,maar dit vind ik toch niet meer voor herhaling vatbaar. Omdat ze niet drachtig was, zou ik ze dit jaar opnieuw mogen laten dekken.(maar dan wel via KI) Ik heb reeds de mening gevraagd van verschillende dierenartsen,maar de meningen zijn verschillend. Ze is nu net hengstig en presenteerd zich met veel vertoon en lawaai aan alle paarden,vandaar dat ik even dacht dat de natuur net wel zijn werk nog wou doen .Maar ik denk dat ik het onzekere toch maar voor het zekere moet nemen,want mijn paardje is mij goud waard, ik moet er niet aan denken dat er wat mis zou lopen.

Sif
Forumverslaafde
Berichten: 7460
Lid geworden op: 06 feb 2011, 09:10

Berichtdoor Sif » 30 apr 2012, 08:37

het is wel laat voor een eerste veulen... Bij ons heeft de oudste merrie op 22 jarige leeftijd een veulen gekregen (gedekt op 21 jaar) maar dat was haar 10e veulen. Dan durf ik het wel aan.
Een oudere merrie kan wel een veulen krijgen maar de gezondheid moet optimaal zijn en dat is nu eenmaal vaak niet meer het geval op 19/20 jaar.

Natasja74
Telganger
Berichten: 824
Lid geworden op: 10 feb 2011, 19:17
Locatie: Zevenbergen

Berichtdoor Natasja74 » 30 apr 2012, 11:22

Wat is je motivatie om het te doen? Is het een geweldige merrie en wil je het daarom, wil je gewoon een veulen.
Ik zou er zelf niet aan beginnen, te weinig verstand en de kans dat eht mis gaat zou ik niet risceren, zou ik er een leuk veulen bij kopen die ze op kan voeden :-)

marlau
Stapper
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 feb 2012, 00:23

Berichtdoor marlau » 30 apr 2012, 21:13

Wat is je motivatie om het te doen? Is het een geweldige merrie en wil je het daarom, wil je gewoon een veulen.
Ik zou er zelf niet aan beginnen, te weinig verstand en de kans dat eht mis gaat zou ik niet risceren, zou ik er een leuk veulen bij kopen die ze op kan voeden :-)
De reden is dat ik juist van haar heel graag een nakomeling zou willen.Ik heb ze al als veulen. Het is een paardje met een prachtig karakter en een heerlijke natuurtolter. Eigenlijk had ik dit al veel eerder moeten doen,maar ja,het is er nu éénmaal nooit van gekomen. Dus maar duimen dat ze net zo oud mag worden als haar moeder,die is vorig jaar gestorven en was 34. Misschien dat ik toch eens ga rondkijken voor een veulentje, dan kan ze dit idd zelf opvoeden en zijn er geen risico"s aan verbonden.

Blíkske
Forumverslaafde
Berichten: 3732
Lid geworden op: 06 feb 2011, 21:01
Locatie: Vijlen (Vaals, Z Limburg)
Contacteer:

Berichtdoor Blíkske » 01 mei 2012, 00:05

Ik zou als ik jou was je gewoon eens heel goed hierover laten voorlichten door een liefst hierin gespecialiseerde DA, om te weten waar het risico hem dan precies in zou zitten. Dat de kans groter is dat ze niet meer opneemt zou voor jou misschien nog niet per se een reden hoeven zijn om het niet te proberen, dan zou het vooral een risico om je portemonnee zijn, en niet om de gezondheid van je merrie (nou kan ik natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken in hoeverre je dat risico kunt en wilt nemen)

Ik weet eerlijk gezegd ook niet goed in hoeverre er echt verhoogd risico is voor de merrie in zo'n geval. Ik weet wel dat mijn merrie Dára nu al 24 is, en over een weekje ofzo hopelijk haar maar liefst 12e veulen krijgt....!!
Ik heb er ook wel even over getwijfeld of dat nog wel ok was, maar ik denk wel dat je haar niet gelukkiger kunt maken dan met een veulen, dus we hebben besloten de gok maar te wagen, en het lot aan de natuur over te laten. En toen ze bij de hengst kwam (Gandur, een oude bekende/lover van haar) was ze, zonder ook maar enige vorm van inmenging van buitenaf metéén drachtig, en ze ziet er ook nu nog fantastisch (en dik..!) uit, dus op dit moment krijg ik nog steeds niet de indruk dat dit voor haar te veel zou zijn, dat ze er eigenlijk al te oud voor is..!

Kortom, ja op zich is je merrie natuurlijk best oud voor een eerste veulen, en zou het misschien 'verstandiger' zijn om bv een andere merrie te zoeken om een veulen mee te fokken.. Maar aan de andere kant, als je nou gewoon echt heel graag juist van déze merrie een veulen zou willen.. Misschien, als ze wel gewoon nog een goeie cyclus heeft, dat het wel best zou kunnen..?! Zou je alleen wel even goed na moeten vragen waar de meeste risico's in zitten, vooral voor de merrie dan denk ik.


mijn merrie Dára vroeger dit voorjaar:
(ok, een strak lijntje mag je niet meer verwachten, maar bestaat er iets mooiers dan zo'n oudere echt IJslandse fokmerrie....?! 0:) )

Afbeelding


Terug naar “Fokkerij”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten